
PROFESSIONAL, PER FI!
PROFESSIONAL, PER FI!
En alguns països el futbol femení sempre ha estat per davant del masculí, ja que tradicionalment els homes jugaven a altres esports. És el cas, per exemple, dels Estats Units on el futbol femení, allà anomenat "soccer", és més popular que no pas el "soccer" masculí.

A part dels Estats Units, Itàlia i el Japó ja tenien lligues competitives professionals femenines cap a la dècada de 1970. Tot i ser països on ja fa temps que s'inverteix en futbol femení, sobretot els Estats Units, les dones han hagut de lluitar (i continuen lluitant) per aconseguir una igualtat amb els homes.
De moment, hi ha poques seleccions que tinguin una igualtat salarial entre els homes i les dones. Algunes d'aquestes són la selecció dels Estats Units, la de Noruega i la de Suècia. Però, encara són pocs els casos d'igualtat total en el salari i cal continuar lluitant perquè no siguin casos tan excepcionals.
Actualment, hi ha plans de desenvolupament envers el futbol femení i un dels més sòlids és el pla de desenvolupament de la FIFA. Aquest va dirigit a les federacions membres del futbol femení i té 3 objectius principals que són, en primer lloc, augmentar la participació, en segon lloc, potenciar el seu valor comercial i per últim establir unes bases. Per assolir això, la FIFA ha creat un pla estratègic que consisteix en 5 pilars.
- Millorar el desenvolupament i creixement: Formació tant de jugadores com del cos tècnic, entrenaments i desenvolupament d'habilitats des del futbol base…
- Donar visibilitat al futbol femení: Crear o millorar competicions per seleccions i clubs.
- Comunicar i comercialitzar: Mostrar a l'afició les històries de les estrelles del futbol femení.
- Liderar i governar: Que siguin les dones les que estiguin al capdavant de les directives del futbol femení per tal de prendre decisions de cara al futur i garantir que es duguin a terme totes les reformes necessàries.
- Formar i empoderar les dones: Formar i empoderar les dones: Liderar el poder del futbol femení per marcar una diferència en el món.


PROFESSIONALISME AL FUTBOL FEMENÍ ESPANYOL I INICI DEL FC BARCELONA FEMENÍ PROFESSIONAL
Actualment, a Espanya el futbol femení està creixent molt, tot i que encara li queda molt futur. De fet, alguns dels grans clubs (en futbol masculí), que encara no tenien secció femenina, han començat a apostar per aquesta branca del futbol. Aquest és el cas, per exemple, del Real Madrid que va fundar la seva secció femenina l'any 2020.
A més a més, Espanya ja té una lliga professional femenina de futbol, però només des d'aquesta última temporada (2022-23), ja que abans només ho eren alguns equips de la lliga. Per arribar fins aquí, les jugadores han hagut de lluitar molt, de fet fins al 2020 el 49% de les jugadores de la lliga no rebia cap salari i, a més a més, el 31% de les que en rebien el sou no superava els 500 €.
La primera lliga va arribar a la temporada 1988-89, set anys més tard de la primera competició nacional oficial (la Copa de la Reina) que es va organitzar l'any 1981. Des d'aleshores la lliga ha anat canviant de format, però els equips sempre s'havien considerat amateurs o semiprofessionals, mai professionals.

Els primers contractes professionals en un equip femení espanyol va ser l'any 2012. El club que va introduir les fitxes i els contractes professionals a les seves jugadores va ser la Real Sociedad. La majoria dels clubs de la mateixa lliga no van incorporar-ho fins a, aproximadament, l'any 2016. Per exemple, el Futbol Club Barcelona va professionalitzar la seva secció femenina per la temporada 2015-2016. Aquesta innovació va implicar moltes millores amb l'objectiu principal de portar l'equip en competicions europees.
MILLORES:
- Increment del cos tècnic: De 3 a 5 membres
- Més materials i serveis per la plantilla: GPS, serveis mèdics, gimnàs, vestidors climatitzats, control de l'alimentació per nutricionistes, bugaderia, neveres per l'aigua…
- Augment del sou d'un 30%
- Canvi d'horaris: Les jugadores ja no havien de compaginar feina i futbol, per tant, els entrenaments podien ser més llargs i durant el matí.


Barça femení temporada 2015-2016
Tot i aquesta gran victòria del primer equip femení del Barça, el primer pressupost, que era d'un milió d'euros, dels quals 600.000 es van destinar als sous de les jugadores, no era res comparat amb el d'altres grans clubs europeus com l'Olímpic de Lió (4,5 milions) o el PSG (6 milions).
La lliga espanyola i molts dels seus equips continuaven sense ser professionals i les jugadores i els clubs amb l'ajuda de l'AFE (Associació de Futbolistes Espanyols) i l'associació de clubs de futbol femení continuaven lluitant per aconseguir-ho. Va ser el 18 de febrer de 2020 quan per fi es va firmar un primer conveni col·lectiu que regulava els salaris de les jugadores, les jornades de treball, les baixes per embaràs o vacances… Però les condicions encara no eren les adequades, per això l'AFE va denunciar el conveni l'any 2021. Més tard, el Consell Superior d'Esports va anunciar que a partir de la temporada 2022-23 la lliga seria per fi professional i així ha sigut.
Tot i que ja és una lliga professional encara li queda molt camí per recórrer a tot el món i actualment, tant en l'àmbit nacional com en l'àmbit mundial hi ha plans de desenvolupament envers el futbol femení.
